top
Print side E-mail side 

Fødselsforberedelse

Smertefri Fødsel
Anja Bay Metoden

Lavpraktisk, handlingsanvisende & no-nonsens tilgang til fødselsforberedelse med konkrete fødeteknikker — opnå ro, fødselsselvtillid & følelsen af at du styrer smertesignalet i stedet for at det styrer dig.

Smertefri Fødsel er min fødselsforberedelse til dig, der vil have konkrete fødeteknikker til en aktiv fødsel uden angst med meget mindre smerte — hvis nogen overhovedet.

Du får ikke det samme program noget andet sted. Smerten under en normal fødsel afhænger af, hvordan du reagerer på smertesignalet.

Der er typisk ingen sammenhæng imellem din fødsels nedskrevne forløb og din egen oplevelse. Jeg har oplevet kvinder, der på papiret har haft forfærdelige fødsler. Men det er ikke deres egen oplevelse, fordi de har været fremragende forberedt. Det samme er tilfældet for kvinder, der er dårligt forberedte: på papiret en nem fødsel, men det er ikke deres egen oplevelse. Derfor har det afgørende betydning, hvilken forberedelse, du vælger at gå til.         

Min fødselsforberedelse er særligt udviklet til dig, der er hjernekvinde og er vant til at lære alt igennem hovedet. Du er vant til at tænke selv, vil have følelsen af at deltage aktivt i din fødsel, opleve kontrol og vished for, hvad du selv skal gøre hvornår.


Det er vigtigt for dig at kunne påvirke fødslen og have et eget aktiv i arbejdet, så det ikke bare er noget, der sker med dig, hvor andre tager beslutningerne hen over hovedet på dig. Min metode er udviklet til at give dig den vished med til fødslen. Her er ingen snik snak, kun forberedelse, du husker, og kan bruge direkte i dit eget fødselsarbejde. Du får udelukkende hands on undervisning og jeg lover dig, at det kommer til at gøre hele forskellen for din fødselsoplevelse. Jeg har flere jordemødres ord for, at mit program er genialt, fordi de er dybt imponerede efter at have set de fødende arbejde sig fokuseret igennem fødslerne. Normalen er desværre blevet, at de fødende kravler rundt på væggene og skriger sig igennem fødslerne, men sådan behøver det ikke at være. 

Hvis du med metoden har lært at kontrollere din reaktion på veen, sker det ikke. Bare vent til du ser de to dokumentarfilm vi har produceret om henholdsvis en hospitalsfødsel og en hjemmefødsel, og så skal du se forskellen på at være uforberedt og forpint versus at være overordentlig godt forberedt. Du kan også bare klikke ind på Hjælp vi skal føde afsnit 5 og 6 forårssæsonen 2013, hvor du kan se hele forskellen på Laura, der har været til forberedelse her og alle de øvrige fødende. Eller søg på nettet på det utal af bloggere, der har testet fødeteknikkerne herfra huset.

Til min første fødsel, forberedt med gravid yoga, masser af motion og teoretisk fødselsforberedelse hos jordemoderen, oplevede jeg intens smerte og panik, mens den næste forberedt med konkrete fødeteknikker, var smertefri. Et anstrengende arbejde, ja vist, men det gjorde ikke ondt. Fordi jeg i graviditeten øvede mig på at reagere bevidst og aktivt i stedet for instinktivt på min krops signaler under fødslen via en særlig vejrtrækning, udfordring af kroppen med kombinationsafspænding, presseteknik, konkret visualisering og læren om, hvordan kroppens hormoner og i særdeleshed oxytocinen kan påvirkes for at undgå vedroppet og højne smertetærskelen til en sådan grad at smerten bliver underordnet eller, for så vidt fødslen forløbet helt normalt uden komplikationer eller indgreb, i mange tilfælde ikke er der.

Du føres som gravid igennem nøjagtig samme, let tilgængelige kursus eller hjemmestudie, som jeg anvendte i ugerne op til fødslen. Her fra huset lærer du ikke death by powerpoint teoretisk forståelse, som du ikke kan bruge til et hak, når veerne ruller derud af, men får derimod fem enkle trin, som rent faktisk lærer dig at føde dit barn selv:


 

 

 

Principperne

Laboro-vejrtrækning

Laboro er blevet kaldt naturens svar på anæstesi til både ordinære, storm- & koblede veer.

Pres og giv slip-teknikken

Guiden til at forebygge alvorlige bristninger under pressefasen

Kroppens eget apotek

Maskinrummet i din fødsel kan påvirkes, du og særligt din partner lærer hvordan.

Kombinationsafspænding

Leder op til dine tre fikspunkter, der flytter både din smertetærskel & udholdenhed markant.

Fokusvisualisering

Panikhåndtering når det er mest effektivt


 

 

 

Hjemmefødsel


 

 

 

Et unika koncept

Kurserne og hjemmestudiet er et unika koncept, som du ikke kan lære andre steder, da det er baseret på videreudvikling og lang kursus erfaring med teknikkerne i praksis. Det er et velafprøvet øvelses program til at undgå følelsen af panik, og at din krop stikker af med dig, som veerne intensiveres.

Du kan undgå at føle dig forpint under fødslen og fokusere på at arbejde aktivt sammen med din krop — også når du er i den mest aktive del af åbningsfasen. Fordi du ikke kun med hovedet, men også med kroppen kan huske, hvad du skal gøre på baggrund af gentagelsen og dermed forblive i et aktivt arbejde med veerne. Metoden er meget effektiv både til en hurtig eller en meget lang fødsel, den ukomplicerede, såvel som den komplicerede. Under en hurtig fødsel kan du stadig følge med, og under en lang fødsel er du i stand til at opbygge ny energi i stedet for at nedbryde den på baggrund af den kombinerede kropslige og mentale læring.

Resultatet er, at du føler, du styrer smertesignalet i stedet for det styrer dig. Det som mange i fødselsberetningerne kalder for en stærk følelse af kontrol over det, de forventede var ukontrollerbart.

Metoden kræver af dig, at du vil det, lærer det og gør øvelserne ca. et kvarter hver dag mindst én måned før termin, begynd gerne seks uger før i tilfælde af, at dit barn kommer før termin. Uanset om du er første- eller flergangsfødende, vil du have lige stor glæde af at lære fødeteknikkerne og med det samme begynde at glæde dig til fødslen, fordi du selv handler og mærker du kan gøre noget. 

 

HVILKET KURSUS SKAL JEG VÆLGE?

Når du vælger et kursus hos Smertefri Fødsel kan du i dag vælge at indlære programmet på seks forskellige måder:

Dit valg af kursus er et spørgsmål om termin og temperament. Det er underordnet for valget, om du er første- eller fleregangsfødende.


Grundkurset

Grundkurset er til dig, der har god tid. Her kommer du selv på 1, 2. og 4. modul, mens din partner og hjælpere er velkomne på 3. modul. Grundkurset er til dig, der har seks uger eller mere til termin, når du begynder på første modul. Er du meget bange for at føde, så kom i rigtig god tid. Handling æder angst, og vi fokuserer på, hvad du selv kan gøre for at påvirke fødslen. Du skal ikke øve dig eller læse på materialet inden med mindre du har mindre end fem uger til termin.


 

Bootcamp for par

Bootcamp for par vælger I, hvis I vil forberede jer 100% som par. Formidlingen er rettet imod, at I arbejder sammen og præcis som på modul 3 i grundkurset tillægges partneren en meget aktiv og betydningsfuld rolle i fødslen og der er tid til at  komme grundigt ud i alle hjørner af fødselshjælperens arbejde. Vælg at komme på BP en måned eller tidligere før terminen. Det anbefales at øve kombinationsafspændingen og laboro inden fremmøde for at få størst mulig udbytte af dagen. Vi gennemgår på dagen alt fra A-Z, men det anbefales at øve kombinationsafspændingen og laboro inden fremmøde for at få størst mulig udbytte af dagen.


 


Hjemmestudiet

Hjemmestudiet er det virtuelle kursuslokale til dig, der er geografisk langt væk, New York, Berlin og Bejing er allerede med os, men du kan også tage det i Nyborg. Det er også til dig, der ikke er til holdundervisning, men gerne vil sidde hjemme i sofaen og lave dine øvelser.


Bogen

Bogen er et selvstændigt produkt med copyright hos forlaget, derfor følger den ikke med i øvrige udbud. Er du generelt god til at forstå øvelser ved at læse dig frem, så begynd med bogen, der er et nedskrevet hjemmestudium med masser af historier fra andre, der har prøvet det før dig - netop de historier ligger ikke andre steder. Du kan altid gå videre med et digitalt hjemmestudie eller kursus, hvis du har brug for mere hands on læring.


Du lærer ikke programmet mere eller mindre effektivt, uanset om valget falder på det ene eller andet kursusudbud, det afhænger af, hvordan du præcis lærer bedst. Skal du læse dig frem? Lytte? Se? Afprøve? De fleste af os har bare brug for at indlære tingene meget lavpraktisk og få vist øvelserne, tjekket af de sidder godt på, såvel som motivationen får et nøk op når undervisningen foregår på hold - der er i hvert fald gang i jeres facebookgrupper bagefter, både før og efter fødslen. Kursusmaterialet er det samme til alle udbud.


 

 
 

 

Ofte stillede spørgsmål

 

SMERTEFRI FØDSEL - HVAD ER DET?

Smertefri Fødsel er en særlig fødselsforberedelse, hvor du med et kursus eller hjemmestudie indøver konkrete fødeteknikker til en aktiv fødsel uden angst og med meget mindre smerte — hvis nogen overhovedet. Konceptet er udviklet af Anja Bay til brug for hendes egen anden fødsel og videreudviklet til dig, der er både første- og fleregangsfødende og ønsker at forberede dig på en fødsel, som du selv tager aktivt del i ved at indlære, hvordan du reagerer på særligt smertesignalet under fødslen. Du lærer helt konkrete fødeteknikker, som mindsker smerten væsentligt under fødslen og for nogle helt fjerner den — det gjorde den for mig. Det er en velafprøvet metode -  i skrivende stund maj 2016 har mere end 15.000 taget kurset - til at tage undgå følelsen af panik og at din krop stikker af med dig, som veerne intensiveres. Du kan undgå at føle dig forpint under fødslen og fokusere på at arbejde sammen med din krop — også når du er i den mest aktive del af åbningsfasen.

Uanset om du er første- eller fleregangsfødende, føder kompliceret eller ukompliceret, som lyn og torden eller på den lange maraton bane, så vil du have lige stor glæde af at indøve principperne. Metoden fokuserer ikke kun på, hvordan du kontrollerer smerten eller helt fjerner den, men også hvordan du med konkrete fysiske øvelser aktivt forholder dig til, hvad du skal gøre og derfor kommer til at glæde dig til fødslen. Du får et gennemarbejdet program med øvelser, lydfiler og videoer, som er nemt at gå til. Alle kan lære det.

At øve sig på Smertefri Fødsel principperne er her i huset forståelsen for, at ingen kender fødslens forløb og udfald, men alle ved vi at går vi fra A til B er det temmelig sikkert, at der kommer både åbnings- og presseveer, og dem kan du øve dig meget lavpraktisk og pragmatisk på at håndtere. Præcis den håndtering og handlende tilgang vil typisk få dig i en tilstand af hårdt fysisk arbejde modsat den traditionelle forståelse i vores vestlige kulturkreds omkring at en fødsel både er en forpint affære og bør tilgås symptombehandlende. Smerte er et vældig manipulerbart signal i kroppen, det samme er panik, og din indflydelse på, hvordan du læser de to størrelser er meget større end du måske aner lige nu.


Top

SMERTEFRI FØDSEL - LÆGGER JEG MIG SÅ BARE HEN PÅ SOFAEN OG FØDER?

Jeg er helt bevidst om, at navnet Smertefri Fødsel er både en velsignelse og en forbandelse, da man umiddelbart kan tro, det er et quick fix, hvor man bare lægger sig hen på sofaen og smutter barnet ud som en mandel. Læs fødselsberetningerne her på sitet, på facebook, på det store internet og hør, hvad de fødende selv fortæller: en fødsel efter teknikkerne er ikke nødvendigvis en tur i skoven, man skal arbejde fokuseret både før og under fødslen. Det er et stort fysisk og mentalt arbejde at føde et barn, og i min optik én af de ting i livet, vi bør forberede os allerbedst på. Du vil altid huske den fødsel, som du har været igennem.
 
Du kan ikke bare sætte dig ned og informere og tænke dig frem til en god fødsel, selvom gode forventninger og almen oplysning altid er godt. Vil du have almindelig fødselsoplysning, skal du tage en tur til hospitalets foredrag eller downloade den nye podcast fra DR, som giver dig et teoretisk billede af, hvad en fødsel er.

Nogle kender til russernes forskning, den gamle psykoprofylakse, og kommer på kursus af den grund, men kan ikke gennemskue, hvordan øvelserne udføres korrekt, da de ikke har erfaringen eller forstår det knudrede og daterede sprog fra 50´erne. Smertefri Fødsel har sine rødder i Fødsel uden smerte, men har taget sin egen vældig udogmatiske udvikling, så du i dag kun finder enkelte spor fra Ferdinand Lamazes tanker.

Andre synes, det er spændende og vil gerne prøve det samme, selvom de aldrig har hørt om det før. Og så er der også dem, som ikke tror en meter på det — og det ville jeg nok også selv have svært ved, hvis jeg ikke havde prøvet og gennemtestet det hele. Det kan vitterlig være svært at tro, at fødeteknikkerne skulle kunne gøre en så afgørende forskel for fødselsoplevelsen, før du har prøvet det. Dels fordi vi er så indoktrinerede med, at fødsler er den værste smerte i verden, og kvinder er forpinte fra første ve. Kun en tåbe frygter ikke veerne og Du ved, du har rigtige veer, når du er nede og bide i gulvtæppet er nogle af de sætninger, der pryder forsiden på Gravid bladene (super motiverende, tak tak). Prøv et øjeblik at overveje, hvad dén slags udsagn gør for ens (levende) fantasi og forventning til fødslen? Film og bøger har også ekseleret i at gøre eres til dén idé — der er jo ikke noget som at indskrive et drama med en kvinde, der har en forfærdelig fødsel. Hvis hun bare smutter en mandel, er der jo ingen, der sidder og vrider sig i spænding? Den store indflydelse på den generelle opfattelse af fødsler i dag stammer naturligvis også fra medierne, og venindernes bemærkelsesværdige trang til at fortælle om deres sindsoprivende fødsler (selvom de i virkeligheden fortæller om kontroltab og frygt undervejs, men det er en helt anden snak).


Top

HVOR MEGET TID SKAL JEG BRUGE PÅ FORBEREDELSEN?
Gør øvelserne 15 min. om dagen mindst en måned før termin, men gerne seks uger, hvis du nu skulle ske ikke at gå tiden ud. Jeg brugte seks uger til begge fødsler, jeg ser nogle bruge mindre og andre bruge meget mere (fordi de har lyst). Du træner efter et udførligt program med lydfiler, video og nedskrevne daglige øvelser, så du ikke er i tvivl om, hvordan forløbet gribes an.

Top

ER METODEN VIDENSKABELIGT FUNDERET - OG HVORFOR GENTAGELSE?

Du har ikke kun en mental, men også en kropslig hukommelse.

Fødeteknikkerne, du lærer, bygger på russeren Pavlovs princip om betingede reflekser. Du ved, ham med hundene, hvor han gav hundene kød, ringede med en klokke, fjernede kødet, og når han så ringede med klokken igen, savlede hundene.

Eller som en deltager på et kursus sagde: "Jeg kender udmærket Pavlovs hunde. Da jeg var barn og min mormor serverede stegt flæsk, tændte min morfor samtidig for Radioavisen og rådhusklokkerne gik. Hver gang jeg hører rådhusklokkerne i dag, løber min mund i vand, og jeg vejrer stegt flæsk” (!) Tænk på at være en rutineret bilist, musiker, cyklist eller taste koden til Dankortet ind. Det sidder i kroppen af dig. Med andre ord kan man sige, at din fødsel faktisk begynder et par måneder før din termin, da du sætter nøjagtig de samme fødeteknikker i værk til fødslen, som du har øvet gentagne gange inden. Gentagelsen er helt afgørende for effekten, så det kræver en indsats på minimum seks uger, men hvem vil ikke gøre det for at få en helt utrolig, aktiv fødselsoplevelse ud over det sædvanlige? På den måde bliver fødslen en forlængelse af det, du allerede er velbevandret i fra forberedelsen, og tager videre med over i fødselsarbejdet.

Pavlovs principper blev i begyndelsen af forrige århundrede overført til fødende kvinder i Rusland. Ved at lære dem at reagere på kroppens signaler under fødslen, opnåede de fødsler uden smerte. Det kom den franske fødselslæge Lamaze for øre. Han betvivlede metoden, og tog til Rusland for med egne øjne at se kvinderne føde. Hjemvendt kunne han fortælle om, at have set storsmilende kvinder føde deres børn afslappede — smertefrit, uden angst og medicinsk smertelindring på baggrund af de særlige teknikker.

Du kan sammenligne det med at lære at køre bil. Det gøres ikke på seks timer, men kræver gentagelse om og om igen, før du skifter gear, starter, kører og bremser som en betinget refleks. Får du seks køretimer, lærer du at køre, men det går ikke automatisk for dig. Derfor lærer du teknikkerne grundigt på kurset eller i hjemmestudiet, får fødeteknikkerne ind under huden og skal øve hjemme hver dag frem til din termin ud fra et trin for trin øvelsesprogram med tilhørende lydfiler og videoer. Seks uger som minimum og gerne helt op til tre måneder. Jo mere du øver, desto bedre bliver du og med desto større lethed tager du det hele med over i fødselsarbejdet.

Mere behøver du ikke at gøre før din fødsel, men den daglige indøvelse af teknikkerne på ca. et kvarter er afgørende for, at du ikke bliver en urutineret bilist under fødslen og går i panik, fordi du mangler reflekser. Du skal ‘ud at køre hver dag’, præcis som trænede du til et maratonløb. Her ved du også, at du sagtens ville kunne hoppe utrænet i løbeskoene og gå i krig med de mere end 42 kilometer, men chancen for skader og at du bliver dårlig på Dronning Louises bro er større, end hvis du havde øvet både med hovedet og kroppen.

Lamazes tanker var vældig dogmatiske. Fødte kvinderne ikke uden smerte, havde nogen begået en fejl. Den slags udsagn får jo én til at dø af grin i dag, hvpr vi fra smerteforskningen ved, at smerte er en noget mere kompleks størrelse end 2+2=4. Derfor gennemgår vi også på kurset, hvor mange faktorer der påvirker din oplevelse, og hvad du selv har kontrollen over.

Vi er de eneste, der underviser i præcis den her form for fødselsforberedelse, så du finder ikke vores program noget andet sted, da det er udviklet og formidlet af mig.

.

Top

HVORFOR HEDDER DET SMERTEFRI FØDSEL?

Øjenbrynene ryger unægtelig om i nakken på de fleste, når de hører ordet ‘fødsel’ og ‘smertefri’ i samme sætning — med mindre der er medicinsk smertelindring indblandet. Som en deltager på kurset sagde: "Jeg må sige, at jeg er overrasket over, at fødeteknikkerne er så videnskabeligt funderede og har virket for så mange, da jeg først troede, at det bare var et smart reklameslogan”. Jeg overvejede meget, hvad jeg skulle kalde min fødselsforberedelse, da jeg i sin tid begyndte at udvikle mit helt eget øvelsesprogram.

Da metoden bygger på det, man herhjemme tidligere kaldte ‘Fødsel uden smerte’, tog jeg mit udgangspunkt dér. Og så havde jeg selv og andre oplevet at have en Smertefri Fødsel på baggrund af øvelserne. Jeg besluttede mig for at være tro både mod min egen oplevelse og historien, som fødeteknikkerne bygger på — og ikke mindst for at signalere og insistere på budskabet om, at en delvis eller hel smertefri fødsel er mulig. Det er også en tilgang, der flytter dit fokus fra, hvad sker der med mig, til hvad kan jeg selv gøre. Fra det punkt forandrer hele dit syn på fødslen sig. Læs også meget mere under 'Er metoden videnskabeligt funderet - og hvorfor gentagelse?’

Har navnet givet mig tæsk? Ja! Har det fået folk op af stolen? Helt sikkert. Har det været et godt salgstrick? Næh, for ingen tror på en smertefri fødsel. Forpintfri fødsel var bare ikke så sørens mundret.

Det underfundige har været at følge udviklingen. Fra det var voldsomt kontroversielt at sige Smertefri Fødsel og til det er en konstatering i dag, Ok, du går også til ‘Smertefri’, som lingoet er blevet.


Da metoden bygger på det, man herhjemme tidligere kaldte ‘Fødsel uden smerte’, tog jeg mit udgangspunkt dér. Og så havde jeg selv og andre oplevet at have en Smertefri Fødsel på baggrund af det program, jeg opbyggede med udgangspunkt i russernes forskning. Jeg besluttede mig for at være tro både mod min egen oplevelse og historien, som fødeteknikkerne bygger på — og ikke mindst for at signalere og insistere på budskabet om, at en delvis eller hel smertefri fødsel er mulig uden brug af medicin, hvis man forbereder sig og deltager aktivt i fødslen, og den ellers forløber normalt.

Top

HVAD SIGER JORDEMØDRENE?
Nogle tror fuldt og fast på, at man ligger på ryggen og føder, hænger i et træ (!) eller at en lotusfødsel er det helt rigtige valg for dem. I det hele taget skal du holde dig kritisk for øje, at der er mange trosspørgsmål og kulturelle aftryk i fødsler, derfor er det af afgørende betydning, at du arbejder med at fødslen er din og din partners, ikke jordemoderens, ikke kursets, vi er alle bare et samarbejde hen til at du selv skal tage stilling.

Hos Smertefri Fødsel tror vi på, at en aktiv fødsel, hvor du selv arbejder bevidst med under hele forløbet, bliver den bedste fødsel for dig selv og dit barn. Det er flintrende ligegyldigt, hvad der står i din fødejournal, det vigtige er, hvordan du oplever fødslen.

Nogle jordemødre sværger til fødeteknikkerne her og roser dem meget, når de har set dem anvendt i praksis. Tidligere har fødeteknikkerne være fast pensum, før den medicinske smertelindring gjorde sit indtog. Og vi oplever en stigning i antallet af kursister, som henvises fra deres praktiserende jordemoder.

Vi er ikke dogmatiske og mener, at al forberedelse er bedre end ingen, samt at medicinsk smertelindring er den helt rigtige løsning i nogle situationer. En af mine kursister fortalte, at hendes jordemoder i konsultationen havde spurgt til, hvilken forberedelse, hun gik til. Smertefri Fødsel, svarede kursisten og spurgte, om jordemoderen havde erfaring med fødeteknikkerne derfra. Nej, jeg kender ikke til deres undervisning, men har født med rigtig mange, der kommer fra Smertefri Fødsel og synes, det er et dybt imponerende fødselsarbejde, de gør, og måden de håndterer fødslen. De arbejder aktivt med deres krop og ved, hvad de skal modsat den tendens vi ellers ser, at den fødende kommer ind meget tidligt i forløbet og beder om en epidural. Når jeg hører den slags historier vokser meningen med det, jeg gør, 500 meter.

Vi ved, at majoriteten af alle kvinder potentielt står overfor en helt normal fødsel, hvor fødeteknikkerne her er uvurderlige. Jo mere teknisk avanceret samfundet er blevet, og jo mere kultiverede mennesker vi har udviklet os til at være, desto mere komplicerede og unaturlige er fødslerne og synet på dem blevet. I ‘Fødsel uden angst’ siger Grantly Dick-Read: "Jo mere kultiveret mennesket er blevet, desto ivrigere er det også blevet efter at udråbe fødslen til at være en smertefuld og farlig strabads”.

Top


HVORDAN VED JEG OM KURSET ER FOR MIG?
Læser du det her er der en god chance for, at du gør dig mange tanker om fødslen, du er et meget analytisk menneske og er yderst velreflekteret. Du ar typisk et job, hvor du bruger hovedet meget. Som jeg plejer at sige; her på stedet er kontrol et positivt ord, fordi vi arbejder aktivt med kontrol, hvornår den skal være fremtrædende, og hvornår fokus skal drejes et andet sted hen. Du lærer via dit intellekt at få kroppen til at forstå, hvilket har sælrig klangbund for dig, der er meget oppe i hovedet.

Øvelsesprogrammet er helt overordnet udviklet til dig, som tror på, at du med den rette viden selv kan være med til at påvirke fødslen og ikke mindst dig, der helt konkret vil lære at føde og få en høj grad af kontrol med smertesignalet. Metoden er meget lavpraktisk anlagt, og du får konkrete, brugbare værktøjer til hele fødslen, undervisningen er enorm praksisnær.

Nogle er bange for at skulle igennem en fødsel (det var jeg anden gang, jeg så de to blå streger), eller du har måske meget samme indstilling, som da jeg utrænet gik ind til min første fødsel (av): Du tror på, at det selvfølgelig nok skal gå, men aner i virkeligheden ikke, hvad du rent praktisk stiller op eller skal forvente, når fødslen begynder.

Nogle har tidligere haft dårlige fødselsoplevelser og vil gerne lære, hvordan de kan gøre noget selv. Andre har egentlig haft gode oplevelser, men vil gerne opleve kontrol. Endelig er der de førstegangsfødende, som har vidt forskellige indgange til det at skulle føde, men som udgangspunkt vil de bare gerne vide, hvad de skal gøre og hvordan. Jordemødre tager også kurset eller hjemmestudiet hos os — og ikke bare de førstegangsfødende. Forleden havde jeg en jordemoder på kurset, der skulle føde sit fjerde barn.

De allerfleste skal føde på hospitalet, og derfor fokuserer vi også på, hvordan du skaber tryghed udenfor de hjemlige rammer. Gravide der planlægger en hjemmefødsel er meget glade for kurset, da fødselsforberedelsen er i direkte forlængelse af det naturlige fødselsforløb, som de allerede har sat i gang. Du kan også sagtens bruge metoden, selvom du har bækkenløsning, skal sættes i gang eller venter tvillinger. Der er på ingen måde tale om hård fysisk træning, men enkle øvelser, du blot skal sørge for at gøre dagligt.

Top


HVAD FORVENTES DER AF MIG & HVORDAN VED JEG OM METODEN PASSER TIL MIG?
Grundkurset, bootcampen og hjemmestudiet hos Smertefri Fødsel er et nemt tilgængeligt og lige ud af landevejen program lavet til dig, der vil lære de fødeteknikker, som giver dig en høj grad af kontrol over smertesignalet under fødslen. Selvom alle fødsler er forskellige, kan du i høj grad påvirke forløbet.

Du skal være fuldstændig indstillet på, at sætte et kvarter af hver dag til at øve, men gør du det, kan du også forvente stor effekt. Fødeteknikkerne passer uden tvivl bedst til dig, som er nysgerrig efter at lære, hvordan du selv kan påvirke fødslen og dig, som vil vide, hvordan du reagerer på din krops signaler hele forløbet igennem.

Har du brugt fødeteknikkerne til din første fødsel skal du øve dig nøjagtig ligeså meget til din næste fødsel. Selvom du allerede kender det hele, er det vigtigt at din krop igen lagrer de betingede reflekser. Det kan du ikke gøre uden at vedligeholde øvelserne endnu en gang lige op til fødslen. Derfor er det en rigtig god idé at tage kurset ved den næste fødsel også, her anbefaler vi en bootcamp som brush up. Men du kan også gøre som Randi og tage grundkurset op til hver fødsel, hun gjorde det til alle sine tre børn - det er hendes brev, du ser på forsiden.

Jeg har selv gjort det, flere andre kvinder har allerede gjort det, og jeg ved, at du vil kunne gøre præcis det samme. Forvent en no nonsens tilgang på kurserne, alt du lærer er helt lavpraktisk, brugbart og konkret.

Top


HVAD ADSKILLER SMERTEFRI FØDSEL FRA ANDRE FORMER FOR FØDSELSFORBEREDELSE?
Jeg fokuserer på at lære dig, hvordan du tager kontrol over smertesignalet, i stedet for at det overmander dig. Det er en afgørende forskel i forhold til de forberedelser, der fokuserer på, hvordan du slipper kontrollen. Der er ikke noget, der er rigtig eller forkert, men det vil være ligesom at lære en fisk at trække vejret på land, at sætte en hovedstyret person til at slippe kontrollen under fødslen. Med kontrol mener jeg at være aktiv, påvirke, indflydelse, ejerskab og have autonomi i fødslen. Præcis som med alt andet i din hverdag. Det er et must for nogen, mens det betyder mindre eller intet for andre.

Jeg hører så mange af mine kursister sige, at de allerede efter vores første møde ikke mere er bange, men glæder sig og pludselig har fået øjnene op for, at en fødsel kan være en positiv oplevelse, de selv har en enorm medindflydelse på — en opfattelse, der desværre adskiller sig væsentlig fra, hvad de tænkte før de kom, når avisen blev åbnet eller fødselsforberedelsen i hospitalets auditorium var til ende. Som en sagde til mig efter en klassisk auditorium fødselsforberedelset: "Havde jeg ikke lært fødeteknikkerne hos dig, ville jeg dø ved tanken om at skulle igennem en fødsel — nu glæder jeg mig helt vildt”.

Teknikkerne i vores program adskiller sig afgørende fra andre tilbud om fødselsforberedelse, da du gentagne gange øver, hvordan du påvirker din krop, når veerne er der i åbningsfasen og i pressefasen. Det er konkrete fødeteknikker, du lærer, ikke traditionel, teoretisk fødselsforberedelse. Du øver det igen og igen til det sidder forankret i dig, og du ved, hvad du skal gøre. Jeg har flere kursister, som både går eller har gået hos APA, og det er ikke det samme. Jeg har selv gået til gravid yoga, som var rigtig fint til at holde mig i form, men jeg lærte ikke noget som helst om, hvordan jeg skulle føde mit barn eller reagere på fødslens faser.

Du kan fint lære fødeteknikerne hos os og stadig gå til anden forberedelse, der f.eks. får dig i god fysisk form. Men undervisningen her kan også sagtens stå alene. Du vælger. God fysisk form er aldrig dårligt, men ved du ikke, hvordan smertesignalet takles er chancen for forpinthed enorm.

Som Mette skrev for nyligt, da hun bestilte hjemmestudiet: "Jeg skriver til jer for at bestille et kursus hos Smertefri fødselsteknik til hjemmebrug. Jeg bliver nødt til i samme åndedrag at sige, at jeg næsten føler, at jeg har vundet i Lotto ved at have lokaliseret jeres tilbud. Har ledt og ledt og læst og læst, men intet fundet før nu. Jeg er i den situation, at jeg er sygemeldt og har været det i hele min graviditet, og derfor har jeg ikke kunnet rejse efter et kursus i netop denne metode, som jeg tror vil virke for mig ligesom for mange andre. Derfor var håbet om overhovedet at forberede mig mere kropsligt ved at svinde kraftigt, så det her er jo bare fantastisk”!

Top


HA! DET DER VEJRTRÆKNING LYDER RET 70'ER LANGHÅRET - FORKLAR LIGE NÆRMERE?
Ha! Det tænkte jeg også første gang. Jeg var komplet novice ud i vejrtrækning og det var først under fødslen, det helt lavpraktisk gik op for mig, at min vejrtrækning var nøglen til fokus i hele kontakten til kroppen og kontrollen af, at smertesignalet ikke spadserede afsted med mig. Da jeg fik det sat laboro i system gled det helt af sig selv, og jeg opdagede, hvordan jeg allerede kunne bruge den under graviditeten og blev helt opildnet ved tanken om at afprøve den ved fødslen. Det fascinerende er nemlig, at den kan anvendes på alle situationer, hvor smerte potentielt er tilstede. I tandlægestolen, eller når man banker lilletåen ind i sofaen. Det vil sige, at du fra begyndelsen kan teste, hvilken indvirkning den har på din krop. Mai under fødselsberetningerne, brugte den også på søsyge!

Prøv bare at trække vejret rigtig dybt næste gang, du f.eks. har sidestik, og mærk hvor ondt det gør. Den tager tid at lære. Sangere, jeg har haft på kursus, fanger den med det samme, mens jeg selv og andre har brugt ca. fire uger, før den gøres med fortrolighed. Jeg forklarer grundigt på kurset, hvorfor den har så smertelindrende en effekt, at en kursist forleden kaldte laboro for naturens svar på bedøvelse.

Top


HVAD KAN JEG HELT PRÆCIST FORVENTE AT OPNÅ VED AT FØDE MED METODEN?
Du kan forvente, at du begynder at glæde dig rigtig meget til at skulle føde. Fødeteknikkerne giver dig en viden og ro, som du kan bruge aktivt til din fødsel. Desuden kan du forvente at få en høj grad af kontrol over smertesignalet, fordi fødeteknikkerne forebygger panik, som hænger tæt sammen med din smertetærskel.

Vi ved hos Smertefri Fødsel, at en fødsel er en stor anstrengelse, men du kan indøve til at få en kostelig livsomvæltende oplevelse, som du ønsker at vende tilbage til. Har du et helt normalt fødselsforløb, hvilket størstedelen af alle kvinder faktisk potentielt har, kan du opnå præcis samme effekt, som jeg og mange andre allerede har gjort.

Som Anna Wahlgren, der har født sine ni børn (!) efter principperne siger: "Hvem som helst kan lære at føde uden smerte. Det eneste der kræves er, at man er kvinde. Der kræves overhovedet ikke en ekstrem viljestyrke. Kun almindelig stædighed. Køreskoleleven ved, at en bedste måde at lære at køre bil på er at øve sig hver dag. Sløser han med køretimerne, må han vente på kørekortet. Under svangerskabet har man ikke råd til at sløse. ‘Køreprøven’ kommer en bestemt dag, hvad enten man vil eller ej. Så gælder det om at kunne sine ting. [Fødeteknikkerne] skal ikke bare hjælpe. De skal fjerne al smerte for moderen og al vold fra barnet”. Ok ok, Anna, du levede i en anden tid, men jeg kan godt huske den opildnethed lige efter min anden fødsel. Sidenhen har jeg fået et noget mere nuanceret syn på fødsler og tilgangen til dem, men der bliver ved med at være noget fascinerende over det simple og handlingsorienterede i programmet.

Top


HVORDAN KOMMER JEG I GANG MED AT FORBEREDE MIG?
Du skal blot klikke dig ind på grundkurset, bootcamp’en eller hjemmestudiet alt efter, hvad der passer ind i din kalender og til dit temperament - og i hvor høj grad I ønsker at forberede jer som et par. Uanset hvad du vælger er du ét klik fra at gå i gang med øvelserne, da du kan logge ind på materialet med det samme. .

Top


HVOR LÆNGE HAR DU UNDERVIST & HVORDAN KOM DU I GANG MED DET?
For at besvare det spørgsmål, bliver jeg lige nødt til at spole lidt tilbage i tiden, for at fortælle om, hvad fødeteknikkerne gjorde for mig i sin tid. Tilbage i 2005/2006 ventede jeg mit første barn og var meget pligtopfyldende med at gøre, som der blev anvist fra offentligt hold: Jeg gik til fødselsforberedelse, som dengang var fire undervisningstimer hos jordemoderen. Her lærte jeg om, hvad der sker i kroppen under en fødsel og så de instrumenter, der kunne komme i spil under en fødsel (gys!), så tre fødsler på video som var mere skræmmende end opildnende plus blev introduceret til det medicinske cocktailkort af smertelindrende valg — til stor forundring, da jeg som førstegangsfødende ikke kunne forholde mig til at skulle forudbestille noget som helst. Med andre ord var tilgangen symptombehandlende og det føltes allerede som om fødslen var lidt en tilstand, der skulle repareres på den ene eller anden måde.

Jeg holdt mig i form ved at styrketræne og løbe langt ind i fødslen og gik til gravid yoga. Og så orienterede jeg mig på nettet og i bøger om, hvordan en fødsel foregår. Til den fødselsforberedelse var der ikke én, som fortalte mig, hvad jeg faktisk selv skulle gøre under fødslen ud over at trække vejret dybt og slappe af. I det hele taget havde jeg en pragmatisk indstilling til tingene om, at en fødsel da vitterlig ikke var noget at lave så meget ståhej omkring, barnet kom vel ud før eller siden?

Da jeg så kom til selve fødslen, var jeg på herrens mark. Det gik op for mig, at den fødselsforberedelse, jeg havde gået til, ikke battede en meter. Jeg anede ikke, hvordan jeg i praksis skulle slappe af og de dybe vejrtrækninger under veerne var mildest talt som at få rykket neglene af én for én. Selvom fødslen var helt normal på papiret, følte jeg mig bagefter både chokeret, kørt over (og bakket hen over igen). Jeg havde helt ærlig ikke lyst til nogensinde at føde mere.

Året efter var jeg så gravid igen. Jeg vil ikke sige, at jeg seriøst overvejede et selvvalgt kejsersnit, men undersøgte meget nøje epiduralens velsignelser og forbandelser. Det viste sig, at den ikke virkede så velsignet endda, da jeg kunne læse og lytte mig frem til, at den både slog kroppens naturlige hormoner som oxytocin, adrenalin og endorfiner ned samt ikke virker i pressefasen plus stor chance for ikke at kunne reagere på presseveerne med bristinger til følge.

Men hvad så? Jeg var altså temmelig angst ved udsigten til endnu en fødsel, og kunne ikke finde ud af, hvad jeg skulle stille op for at gøre den til en god oplevelse. Så var det jeg stødte på en række russiske teknikker, den såkaldte fødsel uden smerte. Det lød ærlig talt for godt til at være sandt.  Jeg øvede og øvede et par måneder før fødslen og opdagede under indlæringen af teknikkerne at begynde at glæde mig meget til at føde. Det var helt konkrete, daglige øvelser, som var til lige til at gå til og forstå. Al angst for terminen forude forduftede, mens nysgerrigheden omkring virkningen af de her ting tiltog. Der var bare en indre logik i teknikkerne, og det stod klart for mig, præcis hvad jeg havde manglet første gang i den anden fødselsforberedelse hos jordemoderen og til yoga.

Da fødslen gik i gang midt om natten, var jeg fuldstændig rolig og sov videre til om morgenen. Brugte de indlærte teknikker til de veer, der var, når de vækkede mig, og fik så ellers min nattesøvn. Om morgenen fulgte min datter i vuggestue, sad lidt i kantinen på Hvidovre og købte sandaler til storesøster i Valby. Da så veerne begyndte at blive mere intense i varigheden, tog jeg tilbage til Hvidovre, kom i kar og fødte Konrad et par timer senere.

Oplevelsen var de første mange timer at være i en helt bevidst normal tilstand, hvor jeg pustede veen væk, når den kom. De sidste par timer var en anstrengelse i intensiteten, men jeg tænkte ikke på noget tidspunkt ‘av’, eller ‘det her vil jeg ikke være med til’. Hvor min første fødsel var et mareridt i famlende blinde var den anden, som jeg havde forberedt mig konkret til faktisk en fornøjelse. Der var en grundlæggende følelse af, at jeg styrede forløbet og navigerede kroppen på rette vej, selvom alle omkring mig sagde, at en fødsel netop er kontroltab, man må acceptere. Ja tak, det havde jeg prøvet første gang. Av for h…..

Her kan jeg godt opleve, at nogle kvinder har lyst til at slå mig frontalt i hovedet. Med knytnæve. Men jeg mener det, når jeg siger, at fødslen ikke var smertefuld, og jeg til enhver tid vil gentage den (kunne man bare undgå ni måneders graviditet?). Efter at have lært det her, vil jeg vitterlig til enhver tid gennemgå 10 fødsler mere og glæde mig til dem — uden dog at overveje at blive rugemor (!) Det var sådan en fornemmelse af pludselig at forstå kroppen og reagere på dens signaler med hovedet. Det gav kontrol, og gjorde fødslen til den sjove, gode begivenhed, som jeg sådan havde håbet på for den første.

Min første tanke efter at have afprøvet, at en smertefri fødsel vitterlig er mulig ad naturlig vej var, at alle skulle vide det her. Derfor skrev jeg en artikel om emnet til Vores Børn, som bragte en masse henvendelser fra gravide, der ville lære det samme. Jeg korresponderende fra Skagen til Slagelse i to år over mail og telefon og rådgav også dem, der opsøgte mig. Til sidste kunne jeg godt se, at det måtte systematiseres mere, hvis pantefogeden ikke skulle flytte ind, og jeg også skulle se min familie.

Det bedste er, at der hver uge kommer tilbagemeldinger fra gravide, som ikke længere er bange for at føde eller nybagte mødre, som fortæller om deres gode fødselsoplevelser på baggrund af at have lært fødeteknikkerne på kurset eller taget hjemmestudiet.

Jeg ville ønske, at jeg havde vidst det samme til min første fødsel. Nå ja, så for at svare kort på spørgsmålet, har jeg i dag, maj 2016, forberedt mere end 15.000 kvinder på deres fødsel og .det siden 2008, mens der gik et par år inden første kursus, som lå i 2010.

Min tredje fødsel fra 2013 kan du se en hel dokumentarfilm om under kursusmateriale, som du har adgang til efter bestilling af et forløb.

Tro mig, fødeteknikkerne gør en altafgørende forskel, så vent ikke for længe med at gå i gang og glæd dig til konkret viden, der vil forandre dit syn på og tilgange til fødsler for altid.


Top


Kan jeg få tilskud til Sygeforsikringen “danmark”, hvis jeg går til fødselsforberedelse på hold hos Smertefri Fødsel?
“danmark” giver tilskud til fødselsforberedelse på hold undervist af en jordemoder. Hvis du er medlem af “danmark”’s gruppe 1, 2 eller 5, kan du få tilskud til dit kursus hos Smertefri Fødsel, når du undervises af følgende Smertefri Fødsel instruktører:

Tilde Bøgild (København)

Karen Ingversen (København)


 
© 2024 Smertefri Fødsel ApS.
webpage.io Content Management System.
HTML5 / CSS3