top
Print side E-mail side 

Om Vibe M. H. Andersen

Smertefri Fødsel-instruktør i Aarhus, selvstændig jordemoder og erfaring fra fødegange i Danmark og Norge

For ti år siden gik jeg til et foredrag om Smertefri Fødsel. Det var med lige dele nysgerrighed og skepsis, for smertefrie fødsler var ikke dem jeg så flest af i mit arbejde som jordemoder på fødegangen. Tværtimod stod jeg gang på gang med følelsen af at skulle slukke imaginære “ildebrande”, her forstået som panik hos den fødende, og jeg ærgrede mig over, at den forberedende del fyldte så lidt i mit arbejde. For det er bare en postgang for sent at forberede sig, når man først har fået veer.

Efter foredraget var jeg blæst bagover - her faldt ti-øren i mit jordemoderliv, og jeg tænkte: "Det dér skal jeg arbejde med!". Mange undervisningstimer senere er det stadig den glæde ved at kunne støtte til gode fødselsoplevelser, der driver mig i mit arbejde. Jeg er til stadighed fascineret af, hvordan I som kursister går ind af døren i starten af kurset typisk med spænding og nervøsitet og går ud af døren med en stor grad af tillid, gåpåmod og nysgerrighed.

Jeg har selv født to piger hjemme, hvor jeg har brugt teknikkerne i stor stil. Mine egne fødsler har bekræftet mig i det, jeg vidste - at teknikkerne er enormt effektive til at arbejde fokuseret og koncentreret fødslen igennem.

Min første fødsel varede helt klassisk et døgns tid. Min egen oplevelse af, hvornår jeg for alvor skulle fokusere og håndtere smertesignalet, var i de sidste blot 4 timer. Veerne og tyngdefornemmelsen nedadtil startede om morgenen. Dagen igennem lavede jeg hyggeting. Strøg stofservietter, lagde champagne på køl, så Matador og plejede min mand som netop den dag havde lagt sig med forkølelse. 

Fra midnat og tre timer frem lå jeg i sengen i mørket med gode veer, laboro-vejrtrækning og blundede i vepauserne. Kl. 03. stod jeg op og arbejdede intenst med den sidste del af fødslen inden jeg fødte på alle fire i soveværelset kl. 07. 

I min anden fødsel startede veerne også om morgenen og dagen igennem bager jeg kager i et væk, binder en rose op i haven og nyder Pinsesolen på terrassen . Da min mand og jeg om aftenen har fået vores ældste datter hentet af bedsteforældre og ryddet op efter maden, spiste vi en flødeis og overvejede hvilken film vi skulle bruge aftenen på. Jeg går på toilettet og lige dér sker der et skift fra åbningsfase til pressefasen og en halv time senere, har jeg født.

Jeg fødte på alle fire på badeværelsesgulvet med min mand som jordmorder, da den “rigtige” ikke nåede frem. Min datter kom ud med numsen først, hvilket vi ikke vidste. Så der på gulvet fødte jeg en datter med et urbrøl fra det hinsides, da jeg vidste, at der ikke var en fagperson, der kunne hjælpe, hvis hun skulle finde på at sidde fast. Hun kom ud uden problemer og med det mest vågne og nysgerrige blik, jeg har set ind i. Rimelig fed og bestyrkende oplevelse at starte forældreskabet sammen for anden gang.

Jeg glæder mig meget til at møde dig!

Har du spørgsmål, er du meget velkommen til at kontakte mig på


 
© 2024 Smertefri Fødsel ApS.
webpage.io Content Management System.
HTML5 / CSS3